~AHLAN WASAHLAN~

....SyUkUr~...

Friday, June 11, 2010

bismillahirrahmanirrahim...
With IsmuLLAH~~~

Alhamdulillah...pada 7 Jun 2010 bersamaan dengan 24 Rejab 1431, saya diberi kesempatan oleh Allah s.w.t utk mengkhatamkn kitab suciNya yg diamanahkan kpd kita utk m'jadikannya sebagai panduan selain drpd sunnah Rasulullah s.a.w..

Alhamdulillah buat kesekian kalinya...


MaRi KiTe ShArInG2.....

Hadis Riwayat Ad-Dalimi yang maksudnya :

"Barang siapa membaca Al-Quran kemudian berdoa sesudahnya (khatam), nescaya turut serta mengucap aminkan doanya oleh para 4000 malaikat."


Terdapat satu hadis Rasulullah saw, iaitu baginda telah bersabda mahfumnya,


"Sesiapa yang mempunyai anak yang membaca al- quran dan mengkhatamnya, nescaya Allah akan memakaikan kedua ibu bapanya dengan mahkota di akhirat nanti..."


Amin, Yarabbal 'alamin..sahabat2, betapa ruginya sesetengah makhluk yang bernama muslim apabila mereka tidak mengamalkan Al-Quran sebagai 'novel' harian mereka.


Dalam hadis Rasulullah s.a.w baginda ada menyebut tentang orang yang tidak ada langsung membaca Al-Quran dan rongga mulutnya kosong dengan ayat-ayat Al-Quran seperti rumah yang kosong dari penghuni.


Hadis dari Rasulullah s.a.w berbunyi:

"Sesungguhnya orang yang tidak ada pada rongganya sedikitpun daripada Al-Quran seperti rumah yang ditinggalkan kosong."


seboleh-bolehnya, kita sentiasalah berusaha untuk menjadi golongan tersebut:

Daripada Ibnu Masud r.a telah berkata bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda; Barangsiapa membaca satu huruf daripada Kitabullah maka baginya satu kebajikan dan setiap kebajikan sepuluh kali gandanya. Aku tidak mengatakan Alif Laam Miim satu huruf tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf.

Mengenai pahala tiap-tiap ayat telah disebut dalam beberapa hadis antaranya yang diriwayatkan daripada Abi Hurairah r.a telah bersabda Rasulullah s.a.w:

"Sesiapa yang membaca Al-Quran sepuluh ayat dalam satu malam tidak dimasukkan ke dalam golongan yang lalai."

"Sesiapa yang memelihara sembahyang fardu tidak termasuk dalam golongan yang lalai dan sesiapa yang membaca 100 ayat pada satu malam dimasukkan ke dalam golongan yang taat."


"Barangsiapa yang mendengarkan satu ayat daripada Al-Quran ditulis baginya satu kebajikan yang berlipat kali ganda dan barang siapa yang membacanya adalah baginya cahaya pada hari Qiamat."


Sy rase ape yg sy nk sampaikn cukuplah sekiranya dpt digambarkn dgn p'isian2 dia atas...huhu...

~SeLaMaT BeRaMaL!!!~

uhibbukum fillah...

0 comments:

Post a Comment

halwa telinga..